Bloemen & tijgers: mijn tweede Tetfeest in Vietnam
Door: Aletta
Blijf op de hoogte en volg Aletta
07 Februari 2010 | Vietnam, Ho Chi Minhstad
Inmiddels zijn we nog maar een week verwijderd van het feest der feesten; Tet (Lunar nieuw jaar dus). Nog vijf dagen werken en dan heb ik weer een week vrij (verschil moet er wezen, of niet soms!?). Nou, ik moet eerlijk zeggen dat ik door de week wel heel druk ben met werk en dergelijke, dus dat vakantie niet helemaal ongepast is.
We naderen het jaar van de tijger, waardoor er overal in de stad versieringen met tijgers te vinden zijn. Het schijnt bovendien een van de slechtste tekens uit de dierenriem te zijn, slecht om te trouwen en baby’s (vooral meisjes gek genoeg) die geboren worden in het jaar van de tijger staan niet bekend om hun zachte karakter.
Ik heb me zelfs laten vertellen dat bij vrouwen die op het puntje van bevallen staan komende week de weeën opgewekt gaan worden, om vooral maar voor het nieuwe jaar een baby in handen te hebben (dit jaar is het jaar van de buffel en natuurlijk stukken beter!). Afgelopen weken waren de huwelijkszalen continu volgeboekt, zodat iedereen nog in het jaar van de buffel kon trouwen.
Bovendien is Tet omgeven van bijgeloof. Zo zou je tot een maand na Tet geen nieuwe kleren aan mogen en je haar niet mogen knippen (allemaal bad luck). Of ik me aan al deze regeltjes kan houden weet ik (nog) niet, dan toch liever onze eigen goede voornemens (waarvan je zelf bepaalt of je je er aan houdt, ja of nee).
Toch heeft Tet ook leuke kanten, zo wordt al wéken Happy New Year van ABBA in alle winkels, supermarkten, restaurants en op straat gedraaid, vorig jaar vond ik het vooral irritant, dit jaar vind ik het wel lachwekkend (of Vervietnamees ik?! Help!) en zijn er overal op straat bloemen.
Ook zijn we met een groepje uit m’n kerk Tetliedjes wezen zingen in een bejaardenhuis en hebben er Tetpakketten uitgedeeld (hetzelfde als Kerstpakket, maar dan –hoe logisch – voor Tet). Zo geweldig om mensen die zoveel hebben meegemaakt en niemand hebben om voor hen te zorgen, een glimlach te bezorgen. Zie foto’s.
Chuc Mung Nam Moi! Happy New Year! Gelukkig Nieuw Jaar!
07 Februari 2010 - 12:04
Janke:
mooi en dankbaar dat zingen Aletta -
07 Februari 2010 - 13:04
Ingeborg:
Weet niet hoe lang je in vietnam wilt blijven, maar ik denk dat de Egmondshof toch net iets gezelliger is voor bejaarden ;).
Geniet van alle feesten en lekker niks aantrekken van het tijger jaar :).
xxx inge -
07 Februari 2010 - 14:38
Thanh:
Lekker hoor een weekje vrij. Ga je ook weer een tripje maken dit jaar? Mijn tripje tijdens Tet gaat naar Breda voor de carnaval ha ha. -
07 Februari 2010 - 16:11
Leonie:
oww gezellig pyjama dagen :-S
wat een lief oud vrouwtje :) zo lekker tandloos :-) vind ik zoo schattig lol
geniet van je dagen vrij! tot in het jaar va de tijger Graaawwww! -
07 Februari 2010 - 19:01
Anika:
Hihi.. ik moet lachen om die foto van de Egmontshof.. Ik vind de tafelkeedjes van de Egmontshof toch echt het toppunt van gezelligheid, en die mis ik hier toch een beetje ;) -
07 Februari 2010 - 19:16
Benjamin:
Hmmm... daar kan de Egmontshof zeker nog wat van leren! Ziet er schoon, netjes, modern en vrolijk uit! Not.....
Maaru... die ouwetjes lachen waarschijnlijk eerder om jullie Vietnamees gebrabbel, als dat ze het écht mooi vinden ;) (of hadden ze 'per ongeluk' d'r gehoorapparaat uit staan)??? -
07 Februari 2010 - 21:23
Inge:
Wow best anders zo dat bejaardentehuis. Maar goed bezig geweest met de RetekeTET paketten!
Liefs!xx -
10 Februari 2010 - 12:26
Maaike:
Wat een ontroerende foto's. Prachtig om ook die kant van Vietnam via jou te mogen zien.
Wij moeten onze wens om naar Vietnam nog even uitstellen.