De kakkerlakkenjacht - Reisverslag uit Ho Chi Minhstad, Vietnam van Aletta Hekman - WaarBenJij.nu De kakkerlakkenjacht - Reisverslag uit Ho Chi Minhstad, Vietnam van Aletta Hekman - WaarBenJij.nu

De kakkerlakkenjacht

Door: Aletta

Blijf op de hoogte en volg Aletta

22 September 2008 | Vietnam, Ho Chi Minhstad

Hier weer een berichtje van de inmiddels bijna gesettelde Aletta…

Nog altijd heb ik het enorm naar mijn zin, fantastisch huis, leuke baan en ik leer steeds meer mensen kennen, krijg het daarmee ook drukker en drukker, waardoor er minder tijd overblijft voor het bedenken van spannende verhalen voor het thuisfront!
Afgelopen weekend heb ik een fiets gekocht, waardoor ik nu lekker mijn leven op het spel kan zetten per fiets in plaats van per motor…
Over motors gesproken; vandaag zat ik bij een kerel achterop die volgens mij een lichtelijk verstandelijke handicap had; bij elke hoek vroeg hij de weg aan mij, terwijl ik al minstens zeven maal Nguyen Huu Canh (straatnaam) had gezegd en híj de chauffeur is. Heb ik weer, argh…

Bij een “nieuw leven” horen uiteraard ook “nieuwe gewoontes en rituelen”.
Zo is één van mijn nieuwe ochtendrituelen de kakkerlakkenjacht.
Oké ze zijn minder groot dan in Tadzjikistan (daar waren ze écht enorm, maar zaten ze niet in mijn huis gelukkig), maar nog altijd niet mijn favoriete dier (dat is natuurlijk met stip de slang, hihi).

Aangezien onze huisbaas het niet nodig vindt om de bestrijdingsdienst te bellen en onze maid nog banger voor die akelige beesten is dan ik, zit er niks anders op, dan ze zélf het huis uit te jagen!
Elke ochtend word ik wakker met de vraag “hoeveel tref ik er vandaag aan?”, ik zou er haast een nieuwe prijsvraag van kunnen maken; hoeveel kakkerlakken heeft Aletta deze week het huis uitgegooid?

Op een ochtend werd ik wakker en na een inspectie door de slaap-, studeer- en woonkamer, was ik in jubelstemming omdat ik geen enkele kakkerlak gevonden had! Dát was nog nooit eerder voorgekomen! Opgelucht stapte ik de badkamer binnen voor een warme douche, waar ik me wezenloos schrok, want in de wastafel lag er één wild te spartelen. Probeer dan nog maar eens rustig te douchen…

Is er overigens een kakkerlakkenexpert onder mijn familie/vrienden/kennissen die weet of kakkerlakken kunnen vliegen?

Mijn excuses als het nu net lijkt alsof ik een nieuwe obsessie ontwikkeld heb, wat wellicht aan één kant wel zo is ;)

Uitslag
De brandende vraag die op ieders lippen ligt is uiteraard: wie oh wie heeft gewonnen met de verkeersbordwedstrijd?! Vele originele ideeën passeerden de revue, maar ik mocht er jammer genoeg maar 1 kiezen. Degene waar ik het hardst om gelachen heb was de volgende: “verboden te skiën” (spreekt voor zich denk ik…), dus Benjamin, binnenkort krijg je een mooi kaartje, waarop de chaos van het Vietnamese verkeer een beetje te zien is!
De ware betekenis van het bord zou ik nog altijd niet weten overigens!

• 22 September 2008 - 17:47

Mineke:

Echt supermooi ingericht beide kamers! Die lampionnen aan t plafond en dat schilderij maken het ook erg leuk. En een fietsmandje! heel burgerlijk :D en handig:)

Maar iew die kakkerlak! Hij heeft ook lange sprieten geloof ik. Spuiten met die zooi. Leuk ochtendritueel hoor!

xx

• 22 September 2008 - 17:53

Eline:

Hé die Aletta,
    Fijn hè, kakkerlakken. Aan boord ben ik ze ook genoeg tegengekomen, heel groot en heel klein. Ze doen geen kwaad, maar ze zien er niet lekker uit. Volgens mij kunnen ze niet vliegen, hoor. Daar hoef je niet bang voor te zijn. Maareh, niet dood trappen hoor, want dan komen de eitjes vrij die weer minikakkerlakken opleveren. En geen eten laten slingeren, daar komen ze ook op af (tenminste de afrikaanse soort.;-)).
    En je hebt een fiets gekocht! Jij die niet zo van fietsen houdt (toch?); ga je je leven zo op t spel zetten! Kijk maar uit! Je bent iig zo lekker mobiel.
    Hé, een goede week verder!

Grts, Eline

• 22 September 2008 - 18:01

Kakkerlakdeskundige:

De kakkerlakken vormen een orde van de insecten, die oppervlakkig enigszins lijken op kevers maar hiervan toch sterk verschillen, onder andere door het ontbreken van een volledige gedaanteverwisseling.
    De lengte van diverse soorten kakkerlakken varieert van minder dan een centimeter tot wel 6 à 8 cm voor bepaalde reuzensoorten. Kakkerlakken zijn alleseters. Ze kunnen vaak zeer snel lopen en vele soorten kunnen vliegen (DUS JA ZE KUNNEN VLIEGEN!!). Ze zijn taai en sommige soorten kunnen tien tot veertig dagen zonder eten. Ze kunnen zelfs nog veertien dagen zonder kop doorleven.
    Kakkerlakken staan bekend om hun snelle voortplanting, al hangt de hoeveelheid eitjes af van de soort.Een vrouwelijke kakkerlak draagt ongeveer dertig eieren die na 20 tot 28 dagen uitkomen. Het voorkomen van kakkerlakken in een huis kan een teken zijn van rondslingerende etensresten en te wensen overlatende hygiëne (dus ali....1tje vanmorgen is hartstikke goed van je!)Kakkerlakkenplagen in huis kunnen moeilijk te bestrijden zijn, omdat de kakkerlakken in spleten wegkruipen en verbazend goed tegen de meest gebruikte gifstoffen kunnen. Door massaal en preventief gebruik van bestrijdingsmiddelen treedt namelijk resistentie op. Een andere, zeer efficiënte en niet-giftige methode is de zogenaamde "Vegas roach trap". Deze bestaat eenvoudigweg uit een glazen pot met nauwere opening (bijv. een groentepot), gedeeltelijk gevuld met koffiedrap (en evt. water). De buitenkant van de pot kan desnoods worden bedekt met plakband, zodat de kakkerlakken makkelijker naar binnen kunnen klimmen. De "Vegas roach trap" is in zoverre insectvriendelijk, dat andere insecten niet aangetrokken worden.
    Zo dit weetje van boerin betsie.....zelf opgezocht.... xxx bets:)

• 22 September 2008 - 18:04

Inge:

'T ziet er allemaal ERG mooi uit daaro! En je neemt dus nog rustig de tijd om van die kakkerlak een foto te maken, haha ;)! Suc6 in 't verkeer Xx

• 22 September 2008 - 19:01

Ton:

Hoi, Aletta,

Het schijnt dat kakkerlakken best kunnen vliegen. Het landen is misschien meer een probleem voor ze:-)

• 22 September 2008 - 21:21

Tante Marian:

Lieve Aletta,
    Wat heb je mij vandaag verrast met de foto's die je mij stuurde. GEWELDIG!!! Wat ben ik blij om zo een kijkje te nemen in de weef- en spin ateliers van Vietnam. Het is geweldig knap om te zien hoe deze mensen met primitieve middelen zulke kleurige draden spinnen en weven. Fijn dat je ze naar mij móést sturen :-)BEDANKT!!!
    Morgen ga ik naar een atelier in Den Haag. Daar komt een Australische spinster om naar ons werk te kijken en om van elkaar te leren. Dan neem ik deze foto's mee om te laten zien. Net op tijd ontvangen. Vrijdag ga ik naar de weefkring en dan laat ik ook deze foto's zien. Je hoort nog de reakties van de spinsters en weefsters uit Nederland. Verder genieten wij hier van je avonturen en de foto's. Vandaag weer even bij gelezen. Mineke heeft zoveel gezellige aktiviteiten voor ons georganiseerd de laatste weken (verhuizen,op bezoek bij haar, excursie door Vreeswijk, foto's kijken uit Sri Lanka)dat ik even niet alles kon bijhouden. Nu zit ik in de computerhoek van Mineke. Luxe hoor om haar kamer te gebruiken als ze niet thuis is. Je fiets ziet er mooi uit. Hopelijk blijft hij mooi in het verkeer. Maar beter een krasje op je fiets dan op jou. Sterkte met de kakkerlakken. Tot de volgende keer. Groetjes van ons aan de Zinkweg. Liefs van je tante.

• 23 September 2008 - 08:02

Han En Paulien :

Hoi Aletta. Wat een geweldig leuk huis heb je!Vera is weer thuis en geniet nog na en ze heeft ernorm genoten. We willen je bedanken voor je gastvrijheid en mocht je ooit in twente komen je bent er altijd welkom.We blijven je volgen in Vietnam. Gr. paulien han en vera van de linde.

• 24 September 2008 - 19:11

Ingeborg:

He Aletta,

Goh, opbeurende woorden van Betsie over de kakkerlakken, slaap je al onder een klamboe, voor 't geval d'r 1 in je slaap bovenop je gaat landen? :)
    Trouwens hele leuke slaapkamer, geen blauw! Ben benieuwd naar nog meer foto's ;)

Groetjes, Ingeborg

• 28 September 2008 - 07:43

Nan:

Hai, Aletta!
    Weer een mooi verhaal. Ik lees in het mailtje van tante Marian over de foto's van weef- en spinateliers. Kan ik die ook krijgen?
    Hartelijke groeten, Nan.